KUUSI JA KATAJA - kamariooppera Tyrvään Pappilan tuotantona tammikuussa 2018

Tyrvään Pappila tuottaa yhteistyössä Veli-Pekka Bäckmanin kanssa hänen säveltämänsä ja sanoittamansa Kuusi- ja Kataja -kamarioopperan ensi-esityksenä 19.-20.1.2018. Keväällä 1994 syntynyt teos sävellettiin alun perin kolmelle solistille ja kamariorkesterille, myöhemmin pianosäestykselle. Teoksen alkuperäinen muoto oli sarjakuvaooppera. Uudistettu teos vuodelta 2016 soi jousikvartetin säestämänä. Kuusi ja Kataja pitää sisällään useita lainauksia helsinkiläisen runoilija Edvin Piiran teoksista.

Näytäntöjä seuraavan illallisen yhteydessä järjestetään pienoiskonsertti, jossa Markus Bäckman tulkitsee Edvin Piiran runoja Veli-Pekka Bäckmanin pianosäestyksellä.

Kamarioopperaesitys toteutetaan Tyrvään Pappilan viereisessä seurakuntatalon juhlasalissa, ja esitystä seuraava ohjelmallinen buffet-illallinen Tyrvään Pappilassa.


Ohjelma:

klo 19 KUUSI ja KATAJA kamariooppera, seurakuntatalon juhlasali, esitys n. 45 min

klo 20 Buffet-illallinen ja pienoiskonsertti, Tyrvään Pappila


Liput:

KUUSI ja KATAJA kamariooppera

* Liput 25 eur/hlö, yli 10 hengen ryhmät 20 eur/hlö

KUUSI ja KATAJA kamariooppera sekä buffetillallinen ja pienoiskonsertti Tyrvään Pappilassa

* Liput 65 eur/hlö, yli 10 hengen ryhmät 60 eur/hlö


OSTA LIPUT

kuva

Teoksen juoni:

Toivon morsian ja innoittaja, Lempi on kuollut. Kaiho ja ikävä pakahduttavat sankarin sielua. Toivo ajautuu säveltämään suruansa säveliksi. Laulu kaipaukselle etsii muotoaan, mutta jää keskentekoisena ilmaan leijumaan. Apuun ennättää Usko, höyrähtänyt hengenmies, aseinaan järki ja määrätietoisuus.

Kamppailu on tuottamaisillaan tulosta, kunnes iva kajahtaa ilmoille taivaan enkeleiden ja maan maahisten kurkusta. Toivo uupuu, eikä Uskostakaan ole enää auttajaksi. Kaikista suurin on kuitenkin rakkaus, jonka siivin lopulta myös Toivon laulu saa kohota kohti taivaita.

 

Kuusi ja Kataja/ kokoonpano:

Usko/ basso - Janne Hautsalo

Toivo/barytoni - Pekka Haahti

Lempi/sopraano - Venla Ritanen

Jousikvartetti Camerata Amoroso :
Taru Piira - 1. viulu, Anna-Mari Ablouh - 2. viulu,  Sirpa Juvonen – alttoviulu, Jenny Muhonen - sello

Visualisointi - Evan Schoombie, V-P. Bäckman ja työryhmä

Valosuunnittelu - Terhi Ihalainen

Ohjaus - Evan Schoombie 

KUUSI JA KATAJA -KAMARIOOPPERAN SEKÄ EDVIN PIIRA -RUNOKONSERTIN TYÖRYHMÄ:

VELI-PEKKA BÄCKMAN, sävel ja sanat

Virtamies Veli-Pekka Bäckman on 25-vuotisen uransa aikana toiminut vapaana taiteilijana ja pedagogina Suomessa, Virossa ja Tanskassa. Hänen tuotantonsa käsittää musikaaleja, satoja lauluja, klovni- ja nukketeatteria, romaanin, lyhytelokuvan, maalauksia ja grafiikkaa ja veistoksia massiivikivestä. Päivätyönään Bäckman opettaa pianonsoittoa, latinan ja englannin kieltä ja johtaa kuoroa kotipaikkansa Sastamalan opistossa. Bäckmanin kulttuuritehdas Marras Workshop on julkaissut parikymmentä kirjaa ja levyä. 

EVAN SCHOOMBIE, ohjaus ja visualisointi

Evan Schoombie on palkittu näyttämötaiteilija, laulaja ja ohjaaja. Hän on työskennellyt esiintyvänä taiteilijana, laulun opettajana ja teatteriohjaajana useassa maassa eri puolilla maailmaa. Hän on myös tunnettu televisiotuottaja, erikoisalanaan musiikkivideot. Evan opettaa laulua ja tuottamista Suomessa ja muualla maailmassa (mm. Länsi-Suomen opisto, Pregogo Events). Hän on kirjoittanut erinäisiä oppikirjoja tuottamisesta ja laulusta. Hänen omaelämäkertansa A Journey Towards Summer on käännetty saksaksi ja italiaksi. 

JANNE HAUTSALO, bassobarytoni (Usko)

Janne Hautsalo viimeistelee parhaillaan opintojaan Sibelius-Akatemian laulumusiikin koulutusohjelmassa Erkki Rajamäen johdolla. Hautsalo on esiintynyt useissa oopperarooleissa, muun muassa Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen tuotannoissa Matka Reimsiin (Rossini) ja Konsuli (Menotti), ja Suomen Kansallisoopperassa Dmitri Šostakovitšin oopperassa Nenä Ivan Ivanovitšin ja Hevosmiehen rooleissa. Syksyllä 2017 Hautsalo lauloi 2. Yökulkijan roolin Radion sinfoniaorkesterin esityksessä Väinö Raition oopperasta Prinsessa Cecilia. Hautsalo on esiintynyt myös kirkkomusiikki- ja oratorioteosten solistina, mm. J. S. Bachin Johannes-passiossa ja W. A. Mozartin Requiemissa. 

PEKKA HAAHTI, barytoni (Toivo)

Pekka Haahti on helsinkiläinen laulaja ja sellisti. Laulun A-tutkinnon hän on suorittanut vuonna 2011 Tampereen ammattikorkeakoulussa Petteri Salomaan oppilaana. Hän on opiskellut lisäksi mm. Jaakko Ryhäsen oppilaana sekä Tom Krausen mestarikursseilla. Haahti on esiintynyt niin konserttilaulajana, oratoriosolistina kuin näyttämörooleissakin lähes kolmessakymmenessä eri musiikkiteatteri-, musikaali-, operetti- sekä oopperaproduktiossa. Haahden kantaesittämiin näyttämöteoksiin lukeutuvat Veli-Pekka Bäckmanin, Markus Fageruddin, Jukka Linkolan, Seppo Pohjolan ja Veli-Matti Puumalan säveltämät oopperat. 

VENLA RITANEN, sopraano (Lempi)

Venla Ritasella on takanaan pitkä yhteistyö Veli-Pekka Bäckmanin kanssa. Ensi kertaa Venlan laulua levytettynä kuultiin v. 2006, laulajan ollessa vasta 12-vuotias (Leo Gillespie: In Transit). Tämän jälkeen hän on esiintynyt kahdessa Bäckmanin säveltämän musikaalin pääosassa; Valpuri Kyni 2008 ja Kullanmuru 2012. Kesällä 2017 hän lauloi Hämeenkyrössä toteutetun Sillanpää-oopperan kuorossa (säv. Seppo Pohjola). Blue Mary (R&B, yhtye), Ragdoll (Rocktail Jazz Duo) sekä Venla ja Pekka (Folk Duo) ovat kokoonpanoja, joissa yhteistyö Bäckmanin kanssa jatkuu.

CAMERATA AMOROSO

Camerata Amoroso on Lahdessa vuonna 2010 perustettu yhtye.  Tällä hetkellä yhtyeessä soittavat viulistit Taru Piira ja Anna-Mari Ablouh sekä alttoviulisti Sirpa Juvonen ja sellisti Jenny Muhonen. Camerata Amoroso soittaa eri aikakausien musiikkia, mutta se on erikoistunut aikaiseen musiikkiin ja toteuttaa monipuolisesti erilaisia konsertteja ja produktioita aktiivisesti eri puolilla Suomea. Yhtye on toteuttanut myös isompia produktioita, mm. Ville Saukkosen ohjaaman Apteekkioopperan (Haydn, 1768) sekä Suomessa ennen esittämättömän Matteus-Passion (Telemann, 1730).

MARKUS BÄCKMAN, laulu

Markus Bäckman on äänityöläinen, päätoimenaan animaatiodubbaukset ja laulu. Laulua Bäckman on opiskellut Oulunkylän popjazz-opistossa sekä yksityisesti mm. Erkki Rajamäen, Mikko Pasasen ja Hannu Holman johdolla. Bäckman on julkaissut kaksi omaa levyä, ja toiminut solistina useissa produktioissa, äänitteillä ja piirroselokuvissa. Markus oli mukana Lauluteokset 2&4 -levyllä, joka sisältää sarjan Veli-Pekka Bäckmanin säveltämiä lauluja Edvin Piiran runoihin.

LIPUT KUUSI JA KATAJA - KAMARIOOPPERAAN

Musiikkinautinnot yhdistävät ihmisiä. Meillä kokonaisuus täydentyy herkullisilla tarjoiluilla sykähdyttäviksi muistoiksi.