Satavuotisesta tuhkasta nousi täyteen loistoonsa entisöity tapahtumatalo

Tyrvään puupappila paloi maan tasalle tasan sata vuotta sitten. Samoille perustuksille rakennettiin upea kivipappila, jonka kohtaloksi uhkasi koitua lopullinen rapistuminen. Nyt jokaista tuumaa myöten entisöity Tyrvään Pappila katsoo kohti ensimmäistä kesäänsä tapahtumatalona. Ohjelmistossa on tapahtumia, joita ei voi kokea missään muualla.

Vuonna 1918 Tyrvään kirkkoherrana toimi lestadiolainen saarnaaja Karl Abiel Heikinheimo (ent. Heikel). Hänen poikansa jääkärieverstiluutnantti Jalo Heikinheimo karkasi salaa isältään jääkärioppiin Saksaan ja palasi sieltä sisällissodan aikana taistelemaan valkoisten riveissä. Tällä lienee ollut osuutta siihen, että 17.4.1918, vain päivää ennen Vammalan kauppalan paloa, Tyrvään puupappila tuhoutui tulipalossa täysin.

Pappilan uudelleen rakentamiseen saatiin 600 000 markan laina sisällissodan tuhojen korjaamiseen perustetulta rahastolta. Vuonna 1922 rakennus sai ensimmäiset asukkaansa, kun marsalkka Mannerheimin esikuntaan kuulunut lääninrovasti Ludwig Hjalmar Svanberg muutti perheineen sisään. Nyt, 96 vuotta myöhemmin, Pappila on entisöity täysin ainutlaatuiseksi tapahtumataloksi.

Huippukokkeja, ilmaiskonsertteja ja tunnettu taiteilija

Kesäterassi, jonka ruoka syntyy hiiligrillissä. Juomamaistajaisia, keittiömestarin illallisia, kokkauskursseja ja brunsseja. Ulkoilmaelokuva, keskiaikaiset pidot, lastenkonsertti, monikulttuurinen ruokatori, kreetalaiset kyläjuhlat ja joka keskiviikkoiset ilmaiset livekonsertit amfiteatterissa – siinä maistiaisia Pappilan yli 40 kesätapahtumasta.

-  Meille oli tärkeää, että Pappilan ovet aukeavat kaikille. Että se jatkaa elämäänsä arvokkaasti mutta iloa tuoden, kertoo toiminnanjohtaja ja omistaja Kirsi-Marja Nieminen.

Yksi toiminnan isoista linjauksista kiteytyy kahteen sanaan: herkullinen ruoka. Palkittu huippukokki Arto Rastas vie keittiömestarin illallisillaan ruokailijat makumatkalle maailman ympäri. Chef Santeri eli Santeri Vuosara on aiheesta kirjankin kirjoittanut hiiligrillispesialisti ja isäntä Tapio Humalajoen kaulassa roikkuvat paistinkääntäjien Chef Rôtisseur -käädyt.

Tänä kesänä Pappilan vanha kivinavettakin herää eloon.

- Kesän ajan navetassa on tunnetun taiteilijan näyttely, ainoana Suomessa. Syksyllä taas vuorossa on tapahtuma, joka toivottavasti joskus leviää koko Tyrvään kokoiseksi, Nieminen raottaa tulevaa ja lupaa kertoa pian lisää.

kuva