Taiteen ja teollisuuden vahva liitto Riitta Nelimarkan Hassuna-näyttelyn avajaisissa

Mikä yhdistää Vexveä, Tyrvään Pappilaa ja kuvataiteilija Riitta Nelimarkkaa? Kaikkia kolmea juhlistettiin 10. kesäkuuta, kun 100-vuotiaassa Tyrvään Pappilassa vietettiin Vexven 60-vuotisjuhlia Riitta Nelimarkan Hassuna-näyttelyn avajaisten yhteydessä. Päivä oli omistettu suomalaiselle yrittäjyydelle ja innovatiivisuudelle teollisuuden ja taiteen aloilla, jotka ovat poikineet maailmanluokan menestystä.

Paikallishistoriaa tihkuva Tyrvään Pappila tarjosi täydellisen sijainnin Vexven kehityskaaren muistelulle. Aamupäivän tehdasvierailu ja yritysesittely kuvasivat, kuinka sastamalalaisesta perheyrityksestä on kasvanut merkittävä eurooppalainen toimija. Pappilan kivinavetan vintillä pidetyissä puheissa kunnioitettiin sekä aiempien sukupolvien työtä yrityksen perustamisessa ja vakiinnuttamisessa, että DevCo:n tukea nykyhetken investoinneille ja tulevaisuuden kehitykselle. Pappilan isäntä Jarmo Nieminen kertoi Vexven merkityksestä itselleen, sekä tyytyväisyydestään siihen, että on saanut olla läsnä perheyrityksensä kehityksessä uskallettuaan luovuttaa sen DevCo:n huomaan. Riitta Nelimarkka avasi vuorostaan lapsuudenkokemuksiaan kansainvälisen yritysmaailman edustajien vierailuista lapsuudenkodissaan, sekä taiteen ja teollisuuden suhteesta toistensa kehittämisessä. Taiteilijalla itselläänkin on juurensa venttiilien maailmassa, sillä hänen isänsä Antti Nelimarkka perusti Vexven esikuvan ja kirittäjän Neleksen.

Iltapäivän aistilliset nautinnot tarjosivat Tyrvään Pappilan vuoden 2021 nuoren taiteilijan Miihkali Kerkkäsen viuluesitys, Nelimarkan taidenäyttelyyn tutustuminen, sekä Pappilan ravintolassa nautittu maittava ateria. Kesäisessä iltapäivässä kotimainen teollisuus, taide ja ruoka olivat vahvasti edustettuina, ammentaen historiasta suunnatessaan tulevaisuuteen.

Tyrvään Pappilaan ja Riitta Nelimarkan Hassuna-näyttelyyn voi käydä tutustumassa 21. elokuuta asti.

Matias Vanhanen

kuva